tř. Dráčci – Stavitel mostů

V úterý 13. 2. 2024 proběhla na naší třídě realizace projektu Malé technické univerzity – Stavitel mostů. Jde o jednu z aktivit v rámci projektu Inovace ve vzdělávání, hrazenou ze šablon OP JAK I.

Pan lektor nás nejdříve seznámil s historií Karlova mostu, poté se z dětí již stali stavitelé, kteří měli za úkol postavit z lego kostek most, dle fantazie. A že se jim to dařilo. Ale všichni se shodli na tom, že po takových mostech lidé chodit nemůžou. Tak co udělat pro to, aby mohli? Každý takový most musí mít správně postavené pilíře. Děti, opět v roli stavitelů, dostali návod, jak takový správný pilíř z kostek postavit. Práce jim šla od ruky a za chvíli už stál přes řeku Vltavu Karlův most, postavený dětmi. A protože jsou to zodpovědní stavitelé, svou práci si vyzkoušeli – přes most přešly postupně všechny děti a dokonce i paní učitelka. Most nespadl a kdyby mohl, stojí tam doteď.

V další části přišly na řadu pokusy s vodou a různými předměty. Děti do svých pracovních listů zakreslovaly vybrané předměty a hádaly, jestli se potopí, či ne. Nakonec si vše ověřily názorně.